La CUP, la ignorància i l’esperança

He de reconèixer que l’entrada de la CUP al Parlament m’ha sorprès. No pel fet en ell mateix, que havia estat detectat gairebé per totes les tant criticades enquestes, sinó pel procés i la procedència dels seus vots. Ha estat una doble sorpresa, segurament producte de la meva ignorància sobre el seu projecte.

En primer lloc, no vaig entendre perquè la CUP es presentava a les eleccions nacionals. És una proposta política que no creu en el sistema representatiu i que havia estat fent feina des de l’associacionisme, amb una presència variada en els consistoris en funció de les entitats que hi treballaven. El vot representatiu és un fet incòmode per a la CUP. De fet, algunes de les seves votants m’han explicat que segurament ja no tornaran a votar més, que aquesta vegada ho havien fet per l’excepcionalitat de la situació social i política del país.

I segurament aquesta és la clau: aquesta excepcionalitat històrica, viscuda des del dia a dia de la feina al carrer, va fer que després de molt debat la CUP decidís presentar-se. I així pren força la idea del cavall de Troia: com a través de la presència – la infiltració – a les institucions de la representació “els farem la vida impossible”, un plantejament molt ben explicat a l’article de l’Antonio Baños a El Periódico. Ja es veurà com es concreta aquesta frase, però és segur que el Parlament viurà moments interessants.

En segon lloc, també m’ha desconcertat la procedència dels seus vots. Jo creia que entrarien per la força de Girona, però no ha estat així. També s’ha produït una transformació del vot a la CUP el 25N, com explica clarament l’Abel Caldera al digital L’Accent. I això probablement fa difícil assignar els vots de la CUP totalment al sobiranisme. La capacitat de transmetre els seus plantejaments socials ha arrossegat a un gran nombre de ciutadans a votar la CUP, que no té la independència dins de les seves prioritats polítiques.

Aquesta empatia social amb els més castigats per la crisi sembla que no ha estat recollida del tot pels partits tradicionals, ni tant sols pels d’esquerres. És el crit de la indignació amb un sistema que està fagocitant la classe mitjana, garant de la democràcia representativa i de les institucions de mediació. Un sistema que està en procés d’autodestrucció, un fet  que alguns dels votants de la CUP veuen com una oportunitat.

I de la meva ignorància a la meva esperança.  Hi ha qui observa amb preocupació l’entrada de la CUP al Parlament. I és cert. La presència d’una proposta anti-representativa en el cor de les institucions de la representació és preocupant, perquè significa que els partits tradicionals han fet molt malament la seva feina, tant els d’esquerres com els de dretes.  Tanmateix, l’aproximació de la CUP al sistema representatiu, ni que sigui per fer-lo desaparèixer, pot tenir en una primera fase la virtut de fer més participatiu el sistema polític actual. A més, la infiltració és un procés que suposa contacte i, finalment, una certa comprensió de l’adversari.  No esperem conversions, però potser sí matisos a un cert dogmatisme i agressivitat que perjudica el discurs de la CUP.

Més esperança. La CUP ha aconseguit apropar el discurs de la independència i dels Països Catalans a uns col·lectius que d’altra manera no hi accedirien. En una futura consulta amb una alta participació, fins i tot més que el 25N, aquests vots seran crítics. Si no salpem tots, més val que no preparem el vaixell.

I encara més esperança. La CUP està col·laborant a visualitzar a les víctimes de la crisi. La injustícia social estarà sempre present al Parlament. De la mateixa manera que SI va convertir en trending topic la paraula independència, la CUP ho farà amb els desvalguts i els responsables de la seva situació.

Tres motius per a l’esperança que demanen, però, de generositat política i de tolerància ideològica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s